diumenge, 8 de desembre del 2024

La força del carrer

Fa una setmana de la segona gran manifestació contra Mazón, quan un centenar llarg de milers de ciutadans vam recórrer els carrers de València. Sens dubte n'hauríem pogut ser molts més si no hagués estat pels embussos d'entrada a la ciutat provocats pels talls de carrers a compte de la marató de l'endemà, la presència intimidatòria de la policia vedant espai públic a la lliure circulació i els diaris problemes del transport. És prompte, atesa la sordesa crònica i autoinduïda amb què el poder institucional respon al clamor del carrer, per avaluar els efectes de la pressió popular. I fàcil caure en el desànim i pensar que tanta mobilització no serveix de gran cosa. O pitjor encara, concloure que presoners com són de la supèrbia i la distància sideral que els aïlla i protegeix dels seus administrats, a les protestes només hi responen amb més iniquitat, amb major menyspreu per la voluntat massivament expressada pel poble. No cal sinó observar els moviments que s'han produït en el teatre d'ombres del Palau aquesta setmana per albergar aquests dubtes.

D'una banda els rellevaments inútils que asseguren poltrones i fidelitats i que són els habituals en aquestes crisis. Dir per exemple que la nova consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme (quanta faena per a una expresidenta d'empresaris del calçat!) Marián Cano és l'enèsima repetició d'una pel·lícula que ja hem vist massa vegades és quedar-se curt. Tornar a llegir el paperot dels camps de golf com a font de riquesa, i més en les actuals circumstàncies presidides pel fang, el dolor i la recuperació del desastre, en una xulla esgrogueïda i gastada en els exàmens del passat, és un insult al sentit comú, una provocació delirant a la gent d'algú que no toca de peus a terra. Impossible maquillar tanta ineptitud. En la mateixa línia de despropòsits cal situar els honoraris del general vicepresident o vicepresident general Gan Pampol i la seua afirmació que no acatarà ordres o directrius polítiques (sorprèn aquest esperit d'insubordinació en un militar professional; o potser és que, en sintonia amb Vox, ens vol fer creure que tots els polítics són iguals excepte ell o ells, és clar). Reblen de moment el clau de les estupideses, la insensibilitat i el menyspreu a les víctimes de la DANA les declaracions de l'alcaldessa de Bigastre Teresa Belmonte, que també és senadora pel PP (quant de treball per a una persona sola!), en les quals sumava a les víctimes mortals dels aiguats les destituïdes i inefables Montes i Pradas. No han sorprès les seues paraules ni les inoportunes disculpes als veïns de Bigastre, acostumats a les maneres autoritàries i la tirada a respondre amb represàlies els crítics de la seua gestió. En el terreny més indissimuladament crematístic continua la pluja de milions a empresaris acòlits al règim i a les entitats fantasmes que promouen la guerra contra el valencià. Ranera de la mort o cant del cigne? Mentrestant el blanc principal de totes les protestes, el President que anirà junyit per sempre més al carro de Picassent, i que potser seguirà un dia les passes del seu protector i promotor Zaplana, s'amaga en la zona d'ombra del teatre cortesà, protegit dels flaixos i les preguntes de la premsa. Tot, en fi, vist a peu pla, ens podria induir a pensar en la inutilitat de les nostres protestes, que és precisament el que pretenen que pensem mentre s'enroquen com peces poregoses en el tauler polític i rere les cortines de vellut que els aïllen del poble.

El rellotge se'ls va aturar el 29 d'octubre hores abans de la mala hora de les 20.11 i ja no ha tornat a moure's per molt que intenten dissimular-ho. Les maniobres de distracció política a què assistim aquests dies indiquen, precisament, la feblesa de l'actual govern valencià i de les institucions que controlen, enfangades en el descrèdit i la inoperància, i que la mobilització popular és al capdavall l'única garantia de canvi efectiu. És una qüestió de temps, d'organització i d'insistència, perquè el poble valencià encara paga dècades de despolitització i narcosi desinformativa, i d'ampliar en quantitat i qualitat les formes de la protesta. És veritat que el destí de Mazón i els seus també es troba en mans d'altres agents i es dirimeix lluny del País Valencià. Ens pot semblar que el PSPV-PSOE es troba sumit en el seu complex de cagadubtes per les reticències a donar suport a la moció que proposa Compromís, però aquesta inhibició –que al capdavall és complicitat amb un PP agonitzant– es nodreix de càlculs precisos i apostes per la conservació del règim i del poder a Madrid. En el càlcul sembla no entrar la variable de la factura que hauran de pagar si el clam als carrers valencians es consolida i s'expandeix mentre ells obeeixen la veu de l'amo de la metròpoli, com han fet sempre. Senten que la terra tremola als peus del poder constituït d'una manera com no s'havia vist i sentit en molt de temps al País Valencià. I això només ha estat possible, ben lluny de les intrigues amb què els poderosos controlen i es reparteixen el poder, per la convicció i la força multitudinària del carrer.

[Publicat al Diari La Veu del País Valencià el divendres 6 de desembre de 2024.]

 

                  [La plaça de la Mare de Déu de València plena de gom a gom el 30 de novembre de 2024. Foto: Diari La Veu del País  Valencià].
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada