Un
darrer apunt abans de fer la maleta amb què fugiré uns dies als
antípodes, que en aquest cas no són les exòtiques terres de Nova
Zelanda, què més voldria, mentre la ciutat es lliura a la gran
orgia. Un dels misteris més insondables d'aquesta festa és la
profusió –anava a dir-ne metàstasi però m'he mossegat a temps la
llengua– de parades de bunyols i xurros i altres productes
empatxadors no sempre identificables. En quasi cada cantonada de
València s'alcen aquests dies uns quioscs de barroca luminotècnia
que llancen al cel l'espessa fumera de les seues fregitel·les tot el
sant dia. Faig càlculs de quants xurros i bunyols és capaç
d'ingerir cada faller o fallera, cada visitant, cada transeünt al
cap del dia i, la veritat, no m'ixen els comptes. Perquè sotmès el
noble líquid de l'olivera a una immisericorde ebullició sense treva
–calculant que no hi facen servir vergonyosos succedanis com l'oli
de gira-sol o d'altres de pitjors–, no vull pensar en la qualitat
d'uns bunyols obligats a xipollejar en companyia de les inevitables
restes de farina, la pol·lució ambiental, la pólvora de
mascletades i petards i fins les notes d'El Fallero o
els acords embafosos de l'Himno Regional.
Tot això sense comptar que entre ingesta i ingesta de pasta
farinosa, amb carabassa o sense i sucre a discreció, de preferència
a primeres hores del matí o del vespre, el falleram s'ha de lliurar
esforçadament a un no parar de sopars d'entrepà, paelles i arròs
amb fesols i naps. Entre els de butxaca més solvent, aliens a
qualsevol crisi, que també juguen uns dies a l'entranyable
rusticitat de l'horta en casals de fingit nom valencià parats enmig
de la via pública, cal suposar que també hi corren alegrement
gambes i cuixot ibèric. Comptat i debatut, no m'ixen els números
per a tanta xurreria. D'acord que cadascú és lliure d'intoxicar-se
com més li plau, però ni bunyols ni xurros no semblen menges per
estar picant tothora encara que tingues un estómac a prova de bombes
o t'hagen vacunat contra la hiperglucèmia. Però als valencians els
agraden (i a un servidor, en dosis tolerables, ep!), per molt que els
facture una parada portàtil d'origen incert i dubtosa salubritat. O
potser així els agraden més i tot per algun efecte euforitzant que
el no iniciat ignora. Encara m'assalta una altra hipòtesi per
explicar el que com a mínim sembla un negoci poc lucratiu o fins
ruïnós: que els subvencionen l'Ajuntament o la Junta Central
Fallera (si són coses distintes) amb el velat propòsit d'elevar la
humil menja a símbol omnipresent del que en el terreny dolorosament
literal ja han fet amb la ciutat i país: un gran bunyol o nyap. De
fet el bunyol d'or és un dels premis més apreciats del món faller,
encara que aquest tampoc no és comestible. Si per mi fos jo hi
posaria la clòtxina autòctona, que combina molt bé amb el vi
blanc. Però el cas és que me'n vaig als antípodes, vostès
perdonen.
[Publicat a http://www.tipografialamoderna.com/ dissabte 15 de març de 2014.]
Enveja et tinc... La bunyolada, els seus fums, són l'antítesi de la llum. València, aquests dies, seria foscor, si no fos que encara podem entrar al seu Mercat Central i amarar-nos de llum: la llum dels productes ben fets de la terra i d'altres terres, la llum de les gran cúpules modernistes que anhelaven modernitat, la llum dels artistes que hi entren i saben veure la llum...
ResponElimina